PODD: Så vill de tackla havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning har länge kallats för teoriernas sjukdom eftersom forskarvärlden haft många teorier om sjukdomen utan att kunna presentera en hållbar förklaring. Men för tio år sedan lanserade lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström en förklaring.

Medan Stefan Hansson, professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus letade efter en rimlig förklaring genom att bland annat jämföra moderkakor från friska kvinnor med dem som drabbats av preeklampsi, gjorde han en intressant upptäckt.

Samtidigt, i parallellkorridoren på Biomedicinskt centrum i Lund, forskade Bo Åkerström, professor i medicinsk kemi, på ett litet kroppseget protein, som har till uppgift att hand om och oskadliggöra så kallade fria radikaler, mycket reaktiva molekyler som kan bildas i kroppen.

Lysnna på podden genom att klicka här

Lundaforskare nära bot mot dödlig sjukdom

Var tionde minut dör en kvinna någonstans i världen av havandeskapsförgiftning. Varför vissa drabbas och andra inte, vet man inte och hittills har sjukdomen enbart kunnat botas genom att avbryta graviditeten.

Men nu kan gåtan vara nära en lösning. Efter 18 års arbete har en forskargrupp i Lund hittat ett kroppseget protein som kan stoppa sjukdomen. Proteinet A1M, som produceras i kroppen, har vid flera försök på djur stoppat processen som ger havandeskapsförgiftning och nästa steg med kliniska tester på människor, planeras redan 2018.

Läs hela artikeln här

Aftonbladet: Medicin mot fruktad gravidsjukdom testas

Nästa år inleds tester av det som kan bli världens första medicin mot havandeskapsförgiftning, som drabbar 5 000 svenska kvinnor om året. Än så länge finns bara behandling mot symptomen.

Läs nyheten här

LIFE-time.se: Protein kan lösa gåtan med havandeskapsförgiftning

Ett kroppseget protein kan vara lösningen på den medicinska gåtan med havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi. Professor Stefan Hansson och hans forskargrupp i Lund har genomfört flera lovande tester av det som kan bli världens första botemedel mot sjukdomen. Redan nästa år genomförs kliniska tester av behandlingen.

Läs hela artikeln här

A1M Pharma uppmärksammas i SVT

Var tionde minut dör en kvinna i världen i havandeskapsförgiftning och 5.000 svenska kvinnor drabbas årligen av sjukdomen. Idag finns ingen behandling, men nu är ett forskarteam i Lund ett stort steg närmare världens första läkemedel. Nästa år inleds de första testerna på människor.

– Det här betyder oerhört mycket för världens kvinnor, säger Stefan Hansson, professor på Lunds Universitet och överläkare på kvinnokliniken i Lund och Malmö.

Se intervjun här

SVT hade även med ett inslag under morgonens nyheter.

Se inslaget här (2 min och 5 sekunder in i klippet)

Bo Åkerström i RadioScience sommarpodd

RadioScience, 2016-08-12: # 35 Medelklasskillen från småstaden.

Som nybliven doktorand, på 70-talet, blev Bo Åkerström tilldelad ett litet protein från mänskligt urin. ”Undersök proteinet med hjälp av så många metoder som möjligt. Men använd bara relevanta metoder, och sådana som du kan lära dig att utföra helt invändningsfritt, annars blir det omöjligt att tolka resultaten”, sa handledaren.

Lyssna på Bo Åkerströms berättelse i hans medverkan i RadioScience sommarpodd. Hör mer om upptäckten av och nyttan med proteinet A1M och starten av A1M Pharma.

Lyssna här.

A1M Pharma uppmärksammas i VA Finans

VA Finans 2016-05-17: Aktietorget noterade A1M Pharma har upptäckts av och inlett ett forskningssamarbete med bioläkemedelsbolaget CSL Behring. ”Den stora poängen för oss är valideringen av vår teknik. Det här är ju ett globalt miljardbolag”, säger A1M Pharmas vd Tomas Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs hela artikeln här

Samarbetet med CSL Behring uppmärksammas i Life Science Sweden

Life Science Sweden 2016-05-17: A1M Pharma har inlett ett forskningssamarbete med det globala bioläkemedelsbolaget CSL Behring för att fördjupa kunskapen om proteinet A1Ms verkningsmekanismer och undersöka kombinationsmöjligheter tillsammans med plasmaproteiner som hemopexin och haptoglobin.

Läs hela artikeln här

BioStock: A1M i prestigesamarbete med globalt bioläkemedelsbolag

Biostock 2016-05-17: Idag meddelade A1M Pharma att man inleder ett samarbete med det globala bioläkemedelsbolaget CSL Behring – en aktör med över 16 000 anställda och verksamhet i över 30 länder verksamma inom området plasmaproteiner. Forskningssamarbetet innebär att bolagen gemensamt kommer att fördjupa kunskapen om proteinet A1Ms verkningsmekanismer och dess kombinationsmöjligheter med plasmaproteiner.

Läs hela artikeln här

A1M Pharma uppmärksammas i Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift

Kemivärlden Biotech 2016-05: I det senaste numret av Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift (Nr 3 Maj 2016) uppmärksammas A1M Pharma med en artikel om läkemedelskandidaten RMC-035, som är bolagets kandidat för behandling mot havandeskapsförgiftning, preeklampsi.

Läs hela artikeln här

Stärker ledningen

Life Science 2015-09-25: Forskningsbolaget A1M Pharma har rekryterat Martin Austin som ny affärsutvecklingschef, Business Development Director. Han har 35 års erfarenhet från life science-industrin, där han har arbetat med finansiering, strategi och affärsutveckling. Han har bland annat varit affärsutvecklingsansvarig för läkemedelsdivisionen på Roche.

Läs hela artikeln här

Stiger på börsen efter patentansökan

SvD 2016-03-22: Aktietorgslistade A1M Pharma har utvecklat en ny läkemedelskandidat för behandling av havandeskapsförgiftning. Ansökningar om substanspatent har inlämnats för viktiga geografiska marknader, vilket enligt bolaget innebär en väsentlig potentiell förstärkning av A1M Pharmas immateriella rättigheter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Läs hela artikeln här

A1M Pharma tecknar forskningsavtal

Kemivärlden Biotech 2015-10-30: Lundabolaget A1M Pharma har avtalat om ett forskningssamarbete med Fred Hutchinson Cancer Research Centre, i Seattle, USA, vars forskare inkluderar tre nobelpristagare. Samarbetet ska fördjupa kunskapen kring det kroppsegna proteinet A1Ms (alfa-1-mikroglobulin) verkningsmekanismer på molekylär nivå samt för olika typer av vävnader i kroppen.

Läs hela artikeln här

Biocentury Innovations, April 21, 2016

”A1M for preeclampsia: How A1M Pharma is going upstream in preeclampsia”
Feature-artikel om A1M i Biocentury Innovations. Publicerad 23 april 2016. Ladda ner artikeln som pdf här.