Läkemedel är något som alla människor någon gång i sitt liv kommer att behöva använda sig av. Läkemedel finns i olika former, till exempel i tablettform eller spruta. Läkemedel används för att behandla olika sjukdomar och hälsotillstånd. Utan läkemedel skulle inte människor överleva då de används för att både förebygga och bota allvarliga likväl som vanliga sjukdomar.

Användning av läkemedel

Läkemedel används för att bota, lindra och förhindra sjukdom. Om du till exempel har ont i huvudet så behöver du kanske ta en Alvedon för att lindra smärtan. Om det finns en bakomliggande sjukdom som gör att du får ont i huvudet så hjälper Alvedon endast till med att lindra smärtan, har du däremot bara en vanlig huvudvärk så botar Alvedonen sjuktillståndet. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel. De läkemedel som är receptbelagda skriver alltid en läkare ut och du kan sedan hämta ditt läkemedel på apoteket. Om du har fått ett läkemedel på recept måste du alltid följa läkarens rekommendationer när det kommer till hur många tabletter eller hur stor mängd du ska ta. Om du överskrider antalet tabletter eller mängden läkemedel så finns det stor risk att du blir allvarligt sjuk, att överdosera läkemedel kan vara livshotande. När du får läkemedel på recept så är det oftast för att bota en sjukdom eller för att lindra besvär, du brukar oftast inte få läkemedel som förebygger sjukdom på recept. Läkemedel som inte är receptbelagda kan du köpa på apoteket och vissa läkemedel kan du köpa i vanliga butiker. Även läkemedel som inte är på recept är viktigt att inte överdosera då det också kan innebära fara för hälsan. När du köper läkemedel så står det alltid på baksidan av paketet eller p lappen som medföljer hur många tabletter eller hur stor mängd du ska ta. Om du är osäker på hur mycket du ska ta så kan du alltid ringa och rådfråga din läkare eller ringa sjukvårdsupplysningen på 1177.

Hemmakurer

Det finns även något som kallas för hemmakurer eller husmorskurer, detta är medicin som du kan göra själv hemma. Te kan till exempel vara bra om du känner dig frusen och koksaltlösning är bra om du har till exempel ont i halsen. Vanliga husmorskurer är oftast inte farliga att överdoser men du bör ändå hålla dig till lagom mängd.

Hämta ut medicin

Läkemedel hämtas oftast ut på apoteket, vissa läkemedel som inte är receptbelagda går dock att köpa i vanliga butiker. För att hämta ut ditt läkemedel behöver du ha ett giltigt legitimation eller pass och om någon annan ska hämta ut medicin åt dig behöver den personen visa bådas legitimation.

Om du vill läsa mer om läkemedel så kan du titta på läkemedelsverkets hemsida.